Am citit un studiu de caz interesant, ce poate fi gasit
aici, avand ca tema:
"IMPACTUL DEZVOLTĂRII TEHNOLOGIILOR DE MĂSURARE ASUPRA PARAMETRILOR CLIMATOLOGICI"S-a analizat diferenta dintre masurarea temperaturii cu un termometru clasic cu mercur si traductorul statiei automate (senzor AWS), dar si in cazul vitezei vantului intre girueta clasica si traductor. Din aceste comparatii rezulta diferente destul de mari intre cele doua metode.
Concluziile au fost urmatoarele:
Citat:
Datele de mai sus ne permit să concluzionăm că între cele două sisteme de măsurare sunt diferenţe de reacţie la schimbările vremii şi de acomodare cu mediul prin depăşirea inerţiei.
Într-o astfel de situaţie, pentru a putea utiliza, în condiţii optime, bazele de date este necesară diferenţierea diferitelor tipuri de măsurători, precum şi date, şi de calculare şi de aplicare, ale unor corecţii pentru omogenizarea şirurilor de date, asigurând astfel comparabilitatea acestora şi depistarea schimbărilor climatice reale.
Cu ceva timp in urma am fost in vizita, cu un grup de vizitatori, la statia ANM din Sibiu. Aici masuratorile se efectueaza in paralel (se efectuau acum un an, nu stiu daca s-a schimbat), atat clasic cat si automatizat (cu datele direct pe calculator).
Ma intreb daca s-au efectuat unele corectii pentru omogenizarea datelor, acum ca doar datele automate intra in fluxul international. "Corectiile buclucase", ar zice unii.